Monday, March 24, 2008

ceska navsteva v guadalajare, plaz, ...

Minuly patek mi v osm vecer konecne take zacaly velikonocni prazdniny... s nadsenim jsem nasedla na autobus domu a tesila se na navstevu, ktera nakonec dorazila pozdeji, ale dockala jsem se :-)) Ploda se svym malym vozem v Texasu a velkym ve zbytku celeho sveta privezl ze severu (z Monterrey) Jardu a jeho dve kamaradky... kdyz jsem kluky ve skutecnosti videla pred mym domem, teprve mi doslo, jakou mam radost, ze jsou opravdu tady.

Jelikoz kluci prijeli opravdu pozde, dojeli jsme koupit pivo do jedineho obchodu v celem meste, kde muzete alkohol koupit i po jedne hodine v noci - vypada jako zamrizovane velke vezeni, ze strany z ulice oblezeny auty a alkoholu-lacnymi zakazniky, z druhe mnoha lahvemi vselijakeho pitiva a nekolika prodavaci... zadny rohovy kramecek, ale docela velky business. Ploda byl jemne u vytrzeni a dekoval memu mexickemu kamaradovi, ze mu ukazal takovouto "kulturu" :-)) hihi, pro Plodu je ovsem po nekolika mesicich zivota v Texasu kultura totalne vsechno, i zaprasene a nevzhledne ulice blizko centra Guadalajary. No myslim, ze sobotni opravdovou kulturu, tedy navstevu centra mesta a pozdeji predmesti Tlaquepaque, si ale uzili vsichni ctyri. Monterrey pry je jedna velka tovarna...

Jelikoz Guadalajara je pomerne znama svymi gay-kluby, uznaly holky, ze by bylo dobre nejaky navstivit... kluci se vubec nebranili a tak jsme se po radnem odpocinku pred pulnoci dostali do Los Angel's (to asi pisu spatne, ale coz...). K memu prekvapeni se kluci hned hrnuli k podiu a popravde vypadali jako dobry parecek ;)) na podiu jsem poprve videla nekoho jineho nez stihle stripterky s vice ci mene kousky obleceni, jinak klub az na slozeni navstevniku vypadal jako ostani vetsi kluby, ktere jsem zatim v Guadalajare videla. Pravda, ze spolecne toalety pro pany a damy jsem nevidela v klubu snad nikdy... po afterparty v dome buhvikoho jsme se stastni a unaveni dostali zpatky k nam domu.

V nedeli jsme se vydali do Tequily, odkud pochazi sejnojmeny alkoholicky napoj... vybrali jsme k prohlidce nejvetsi "tovarnu", ale i ta byla v porovnani s pivovary mensi nez malicka ;)) hihi, nutno podotknout, ze jsme do spravneho mestecka dorazili az napodruhe... poprve jsme projeli snad kazdou ulici jine vesnice, o ktere si kluci (ridic a navigator) mysleli, ze to je Tequila - po pulhodince se nastesti zeptali a tak jsme nebyli odsouzeni ke krizovani zbytku vesnice... V Tequile jsme behem prohlidky ochutnali co se dalo a po ceste zpatky meli v zadni casti Plodova vozu vybornou ceskou party. Timto se omlouvam Katerine za vsechnu cestinu i mimo vylet z Tequily, Jardo prosiiim vyrid i pozdrav...:-)) Nicmene auto-party byla vyborna, silnice byla nastesti dost ucpana a trvala dele nez normalne. Cestou domu jsme nakoupili suroviny na pripravu bramboraku a zapomeli jen na pepr a majoranku, ktera nebyla k nalezeni. Ale s radnou davkou cesneku a mexickymi salsami byly bramboraky docela podarene :-))

V pondeli rano jsme nalozili jeste mou kamaradku Alex a vyrazili na zapad na tichomorske pobrezi. Stany jsme nakonec rozlozili na krasne plazi v male vesnicce jmenem San Francisco. Behem dvou dni, ktere jsme tady zustali, jsme na plazi potrenovali premety, skoky, stojky, lezeni na palmu, objevili kokosove orechy, dali si rybu, vykoupali se ve velikych vlnach, jemne zmokli pri jednom vecernim pikniku (opravdu prselo) a vylezli na strazni budku (nevim jak presne ten objekt nazvat, ale cela akce "budka" ve me zanechala hluboky dojem, plodo...:-))

Ve stredu rano jsme se s Plodou, Jardou a holkama rozloucily (...tezke to dilema) a ti pokracovali v ceste k jihovychodu k vulkamu Colima. S Alex jsme se pote presunuly do vedlejsi vesnice jmenem Sayulita s planem pokusit se surfovat. Utaborily jsme se v kempu (s vidinou vecerni teple sprchy) a jelikoz byly vlny opravdu slusne, sly si pujcit prkna. Po hodince a pul "surfovani" jsem byla pekelne vyrizena, odrena na kolenou i rukou, ale spokojena, ze se mi parkrat podarilo na prkno i postavit. Je tedy pravda, ze parkrat znamena asi tak dvakrat dohromady :-)) vlny totiz byly neskutecne a dost prace vubec dalo dostat se z melciny do mist, kde se vlny zacinaji ohybat a "penit". Dalsi dva se more prilis nevyznamenalo a predvadelo jen male vlnky, zato kemp se neskutecne zaplnil. Na velikonocni vikend vyrazili k mori opravdu snad vsichni mexicani... V sobotu se nam zdalo, ze se vlnky ponekud zvetsili a vydaly jsme se tak opet na surf. Hihi, dostali jsme z pujcovny o poznani kratsi a vratsi prkenko. Takze kdyz jsem se na ne konecne vyhoupla, tak jsem temer okamzite padala na nekterou ze stran ci dozadu a jednou jsem stabilitu nevychytala az tak, ze jsem dokazala spadnou i pred prkno... Alex docela valela, predvadela i sem tam nejakou zatacku ;))

V sobotu navecer jsme dali plazi sbohem, sbalily zapraseny stan a vsechny ostatni veci a vyrazily na autobus smer Guadalajara. Prestup v nedaleke vesnici Buceria nam trval i s prekrocenim casoveho pasma temer ctyri hodiny (vsechny autobusy jedne spolecnosti byly plny, druha spolecnost mista mela, ale jejich prvni autobus jaksi zapomel na nasi zastavce zastavit). Nicmene jsme se
na hlavni autobusove nadrazi v Guadalajare dostaly ve tri rano a domu tak musely jet taxikem... "miluji" mistni system hromadne dopravy. Dneska jsem po setreni nanosu prachu v celem pokoji absolovovala uzasnou teplou sprchu, povecerela nemexicke testoviny a jsem temer spokojena... az na tu zitrejsi skolu :-((

2 comments:

Anonymous said...

Wow, vase prazdniny vypadaji dost akcne. :-) To je parada. Uzivej o106. Tesim se, az nam predvedes surfing na nejakem nasem rybniku. ;-)

Hasta luego. ;-)
Slavek

marketa said...

haaaaha slavku, :-)) kdyz mi budes delat vlny, predvedu zatim tak akorat ukazkove pady... ale zapracuji na tom, slibuju, myslim na te technice :-)

prazdniny byly supr, ale ten navrat je dost tvrdy... chjo, jeste necele dva mesice studia a pak dlouhatanske posledni studentske prazdniny ;))