Friday, January 25, 2008

Registrace viza

Juchuchu,

ve stredu se mi podarilo behem pouhych trech hodin vyridit potrebne papirovani a zaregistrovat viza. Ted uz jen za dva tydny dojdu otisknout palec a vyzvednout potvrzenou knizecku (studentske vizum).

Procedura registrace studentskeho viza tady neni zas tak narocna, nesmite ovsem premyslet na smyslem formularu a veci, ktere je treba predlozit... Rano v devet se dostavite na imigracni, vystojite frontu, kde vam slecna preda formulare, ktere je treba vyplnit a dostanete i check-list, abyste pri dalsim prichodu nic nezapomeli a byli rychle hotovi. Takto vybaveni opustite velikou vladni budovu a uz na schodech pred ni vas odchytavaji mistni a posilaji do ulicek za budovou - tady v malickych "kancelarich" (pro predstavu jsou to opet neco jako nase garaze, jen malicko vetsi) vyridite vse potrebne - formulare vam tady pomohou vyplnit na psacim stroji (oficialni pozadavek pro nektere formulare), u jedne z bilych zdi vas vyfoti zpredu i z profilu (dalsi z pozadavku... mimochodem, tak strasne fotky jsem v zivote nevidela... vypadala jsem na nich jak upir a to jsem zahledla, ze pani prede mnou na tom byla jeste hure!!) a okopiruji vam, co potrebujete (ja napriklad potrebovala kopii pasu, vsech stranek, i prazdnych). Pak za dalsim rohem najdete banku, zaplatite poplatek a frcite zpatky do vladni budovy pro poradove cislo a pockate az na vas opet prijde rada - pak uz jen tak ctvrt hodinky u prepazky, nez urednice orazitkuje vsechny papiry, ktere jste donesli... a ze toho nebylo malo, uz jen tech kopii...

Co ocenuji, je to, ze na registraci viz mate ale 30 dni; ne jako cizinci u nas pouhe 3... a ze na nadvori budovy vyhravala krasna hudba, asi aby vas to uklidnilo pokud jste vsemi temi formularemi, otazkami a frontami prilis rozcileni :-))

1 comment:

Anonymous said...

to je uplna hovadina!

nevis, co rikas, pico!