Friday, April 04, 2008

huaxtla, tonala, lucha libre

Minuly vikend jsem zustala v Guadalajare, bez nejake zvlastniho planu... par dni pred vikendem jsou brouzdala internetovymi strankami a objevila jeden web venovanou aktivitam mimo Guadalajaru - lezeni, kanonismu,... a tam jsem se docetla, ze v sobotu se buda konat dobrovolny uklid kanonu Huaxtla. Chtela jsem se na toho misto podivat uz drive, tak jsem napsala na uvedeny kontakt, domluvila se na odvozu a v sobotu rano vyrazila.

Kanon Huaxtla je kousek za mestem, autem jsme jeli mozna tak pulhodinky a je tedy docela veliky... alespon me velikost zdalky prekvapila. Skoda, ze tady nebudu na obdobi destu... ted je tam vse vyprahle a zaprasene, ale videla jsem fotky prave po obdobi destu, kdy je vse zelene a uuuuzasne, vypada to jak fotky z jinych krajin. Nicmene jsme se tedy pustili do uklidu - spocival ve sbirani prevazne plastovych lahvi a plechovek ci lahvi od piva. Mexicane proste odhodi co potrebuji, kde potrebuji... :-)) Haha, presne v mexickem stylu se na misto setkani dostavilo 10 lidi misto 30-40, kteri ucast prislibili predem. Organizatora to vsak nijak zvlaste nevyvedlo z miry, planovana oblast uklidu se smrskla na nejexponvanejsi mista a bylo to... Do Guadalajary jsme se vratili odpoledne, takhle zaprasena jsem snad jeste nebyla a to vedro co bylo na slunci... uf, neskutecne... ale kanon stal rozhodne za videni.


V nedeli jsem se vyrazila podivat na jedno z guadalajarskych "predmesti". V Tonale se kazdou nedeli kona trh prevazne s keramikou. To byla informace, kterou jsem mela predem. Stasne jsem dorazila (z autobusu se mi podarilo nevystoupit ani prilis brzy ani prilis pozde) a jala se hledat nejake namesti. Nenasla jsem, trh se kona na hlavni tride, kde jen uzavreli postranni pruhy a nacpali se tam stanky :-)) taky reseni. Dle rad pruvodce jsem chtela navstivit mistni keramicke muzeum, ale bylo zavreno - duvod jsem nikde nezjistila. Tak jsem se jala brouzdat stanky. Keramiky bylo spoustu, ale ze by to tedy byla vyhodna koupe... hrnecek za 6 dolaru (o kterem vim, ze ho kamaradka v jedne vesnici koupila za 1 dolar...). Je ovsem mozne, ze to byla cena pro cizinku a predpokladalo se smlouvani. Opustila jsem tedy keramickou cast, abych zjistila, ze trh je jako kazdy jiny mexicky - tudiz nakoupit tu muzete nadobi na vareni, priserne keramicke zaby, obraz papeze, sperky, stribro, klobouky, boty, tricka a jako zmena mi prisla moznost koupit krasna ziva stenatka. Byla na pultu stanku jako kazde jine zbozi... A co nemuze na poradnem mexickem trzisti chybet - "sekce" s obcerstvenim. Ve vice nez tricetistupnovem vedru ve stinu plachty, v tesnem oblezeni dalsich stanku a s "lahodnym" oderem prepaleneho tuku si mexicani ve velkem pochutnavaji na tacos se vsemi castmi prasete a buhvi ceho dalsiho. Na kazdeho pritom pripada asi tak 30 cm siroky kousek stolu a mrnava zidlicka, pokud si k tomu vubec sedaji ;))


Posledni zazitek z minuleho tydne, o ktery vas nemuzu ochudit, byla navsteva "lucha libre". V prekladu "volny zapas". Zakoupili jsme listky do areny, v temer pulhodinovem predstihu usedli na lavice a cely interier areny vypadal asi jako mensi hokejovy stadion s ringem uprostred. V dobe zacatku se hlediste relativne zaplnilo a se slavou nabehli prvni "zapasnici". Prvnich nekolik minut jsem vubec nechapala, co to tam ti dva v ringu jako predvadeji. Obleceni jak paka, zapas zadny a show spatna... pak jsem se do atmosfery ovsem dostala a dve hodiny celeho predstaveni utekly jako nic. Mela jsem se predem informovat, ze tady nejde o zapas vubec, nybrz o show. A show pro mexicany. Ti si to uzivaji, co se da. Sve favority a milacky mohutne hlasite podporuji, na nezadouci rvou neskutecne nadavky... tak jsem po case opet potrenovala radne hvizdy :-))



Pro ty zvedave, jak presne tedy lucha libre vypada, tady odkaz na youtube...

No comments: